Tidigare föreläsningar

Söndag 16/4 - Föreläsning av Leena Liljestrand


Leena Liljestrand som är Svenska Pionsällskapets grundare och ordförande. har besökt Säfflebygdens Trädgårdssällskap för att föreläsa om pioner.


Föredraget började med Barbro Lennartsson hälsade välkommen till det 60-tal intresserade som kommit. Leena tyckte det var trevligt att komma till Säffle, men tyckte på ett skämtsamt sätt att de hade varit bra med en färja eller bro över Värnern, då hon är boende i Mariestad och fått bila runt vattnet.


Hon berättade att pionsällskapet i år har 10-årsjubileum och visade loggan som Elsa Beskows barnbarn har format och tagit fram. Hon visade ett fint bildspel av en mängd vackra pioner som det finns ett 1000-tal av.


För Leenas del började det 1992 med en liten trädgård på 100 kvadratmeter. Den första pionen som blev satt hette Festiva Maxima. Efter att ha flyttat till en större trädgård har hon idag hela 245 pioner. Pionregistret bara växer med de olika typer som finns, som örtartade, buskpion och deras korsning samt itoppioner. Sällskapet ombesörjer och förmedlar växterna från Holland, men säljer inte.


Leena berättade hon är flitigt anlitad när det gäller föreläsningar och har 15-20 per år.

Om de skulle få bladmögel-piongråmögel så kan det bero på fukt och blöta, kanske att de står för tätt. Leena sa också att det är viktigt att rengöra verktyg efter att de används på sjuka växter.


Kurt Bengtsson26/3-23 ”Kontrast i trädgården” Föreläsning av
Håkan Stenström 


Fick besök avträdgårdsarkitekt


Säfflebygdens Trädgårdssällskap har haft besök av Håkan Stenström, som är utbildad trädgårdsarkitekt och är verksam i Katrineholms kommun.

Han berättade om sin stora trädgård som han och frun byggt upp under 38 år. Det började när de byggde sitt hus som ligger mellan Flen och Katrineholm. Trädgården och dess tomt är stor, på 6000 -7 000 kvadratmeter.

Håkan visade ett bildspel om denna vackra trädgårdsanläggning, där man möts av en stor port vid ingången och en hög häck som inramning. Stilen eller stilarna har de fått av asiatiska trädgårdar. Där har exempelvis byggts en månport som ingång till ett uterum. Håkan har rest en del och varit guide i Kina, men även besökt andra länder och därmed kunnat köpa en del ovanliga växter.

Då kom frågan vad reglerna säger om import av växter. Håkan berättade att det är viktigt att man har speciellt certifikat för dessa.

Han visade en mängd fina foton på växter av alla dess slag. Ljussättning av trädgården är något som han och provar sig fram med under olika årstider.

Trädgården har en mängd olika slags stenpartier, våt-partier och små oaser. Tillgång till vatten är viktig och det har man löst genom att dra en ledning från ett tjärn i närheten.

600 rhododendron har de planterat i ett skogsparti invid. Där finns ett 75-tal magnolior, fina pioner, cypresser, primulaväxter, stora perenner samt barrväxter.

För att framhäva växter tipsade Håkan att makadam och sten kan vara ett bra sätt.

Han gav också ett tips om att hur man håller rådjuren borta från trädgården: sköljmedel och vatten blandas.

En fikapaus blev det med rutinerad serveringspersonal, denna gång Marika Larsson, Laila Turner och Eva Abelin. Håkan visade därefter bilder från sin trädgårdsanläggning i ytterligare en timme för att sedan tackas av programkommitténs Kerstin Karlsson.Kurt Bengtsson

14/2-23 Föreläsning av Niklas Vestin från Rölunda Gård - Vad är jord


Trädgårsföreningen har haft besök av Niklas Vestin från Rölunda Gård. Han föreläste om jord, jordförbättring och gödsling. Niklas är mycket kunnig i detta med jord och har varit verksam i firman Rölunda de senaste 15 åren.

 

Han inledde med frågan, vad är jord? Jord består av många olika ingredienser och bra jord består av 50% fast material och 50% hålrum.

Vad behöver jorden för att må bra? Jo den behöver organiskt material, mikroorganismer, svampar, bakterier och luft.

Grovt kan jord delas in i anläggningsjord och planteringsjord, även såjord och blomjord kan betraktas som planteringsjord.                 

Hur använder vi egentligen planteringsjord?

Vid plantering av fleråriga växter i befintliga rabatter blandas plantjorden med ca 50% av jorden man får när man gräver planteringsgropen.

Plantjord fungerar även utmärkt som jordförbättring i befintliga jordar.

Är det en tung lerjord som ska förbättras är det bättra att använda barkmull än planteringsjord, barkmull kan även användas till jordförbättring av lätta jordar.

 

Gödsling är förstås jätteviktig och växterna behöver mer näring under vår och sommaren än under resten av året. Man kan gödsla rikligt på våren eller lite mindre vid flera tillfällen under hela sommaren. Det bästa är att använda naturgödsel.

 

Det finns ett sätt att kolla om man har en bra jord med s.k bolltest. Niklas visade hur man kan göra ett jordprov. Han tog och kramade ihop en boll av jord och lade ett finger över bollen och tryckte ner, då ser man strukturen, om den bryts isär eller om man behöver tillföra något material av kompost eller dyl.

 

Nytt är användningen av Biokol som är strukturstabilt, lätt, god förmåga att hålla vatten och näring, kan produceras lokalt och gynnar mikroorganismerna i jorden.

 

När hösten kommer så kan vi vara lite lata, vi behöver inte kratta eller gräva, låt naturen ha sin gång så får växterna näring och vi kan vila.

Vi var ett 70 tal intresserade som kom för att lyssna denna afton och förstås fick vi god fika och fina vinster på vårt lotteri.

 

Föreläsaren rekommenderade också en bra bok som finns att låna på bibliotek och heter Gödsel.


Kurt Bengtsson

22/1-23 Föreläsning av Mikael Skalstad - Från mölnbacka till Transsylvanien


Säfflebygdens trädgårdssällskap har haft besök i Silvénska villan av Mikael Skalstad som visade bilder och föreläste om fjärilar i naturen och trädgårdar.

Mikael bor i Forshaga men har växt upp i Åmål där hans föräldrar fortfarande bor. Han har ett stort intresse för fjärilar och natur sen barndomen och har flera vänner i Säffle med samma intresse.
Föreläsningen handlade om en resa i tid, vår, sommar, höst, vinter och i rum,
runt om i Sverige, till Slovenien och Rumänien.

Med värme och ljus kommer fjärilarna.

Många fjärilar övervintrar som färdig fjäril t.e.x. Nässelfjäril, Rönnbärsflux och Påfågelsöga, andra som puppor ex. Grön snabbvinge i slutet av april.
Om vi har en sälg på tomten så spara den, för på våren är den guld värd för fjärilar. Olika klöverarter och kryddväxter är bra fjärilsmat.
Citronfjäril är Sveriges nationalfjäril, brun gräsfjäril är Värmlands landskapsfjäril och aspfjäril är Dalslands landskapsfjäril
Amiralfjärilen är en höstfjäril, som kan ses på jäst fallfrukt.
Rapsfjäril liten vit och Kålfjäril är stor vit, olika i storlek men lika varandra i utseende.

Ett fjärilsliv består av fyra stadier, ägg, larv, puppa och färdig fjäril, hela livscykeln är ca 10 månader (4 stadier) och några fjärilar levar bara ca 2 veckor.
Endast två fjärilsarter anses ha försvunnit i Sverige sedan Linnés tid.

Mikael visade många vackra bilder på olika fjärilar ex. svartmantel (finns i Säffle), apollofjäril som nu endast finns på Gotland, tistelfjäril, rapsfjäril, hagtornsfjäril finns i Värmland, sälgskimmefjäril (finns i i Säffle), svartringad pärlemorsfjäril, macaonfjäril och många fler.

I Artportalen kan man anmäla om man ser sällsynta fjärilar och en bra bok om fjärilar är ”Nordens fjärilar” av Bo Söderström.

En mycket intressant föreläsning där vi förstås också hade fikapaus och lotteri.


9/11-22 Föreläsning av Britt-marie Andersson - Min Trädgård


Säfflebygdens Trädgårdssällskap har haft besök av Britt-Marie Andersson från Arvika som föreläste om sin trädgård.

Britt-Marie presenterade sig och kallade sig passionär, en pensionär med passion för sin trädgård. Hon berättade att hon varit verksam i Jössebygdens Trädgårdsförenings i ett flertal år med olika uppdrag.

På ett 20 tal år har Britt-Marie lyckats skapa en engelskinspirerande trädgård med prunkande rabatter i ett villaområde i Arvika.

– I min trädgård ska det alltid finnas något som blommar från vår till höst när jag går där och njuter, sa hon.

Hon visade bilder av en mängd fina växter från sin trädgård. Där finns perennrabatter, mormorsväxter, buskar och träd, hortensior, pioner, magnolior och honungsrosor. Där finns en stor rabarber som är nära flera meter, japansk lönn samt ett valnötsträd som är på tillväxt. Där finns en inbjudande portal av vildvin som det klättrar rosor i.

Lusthus och skulpturer

Där finns ett par lusthus och ett antal skulpturer som Britt-Marie hur hon fått på.

– Alla dessa har sina namn. Även fåglarna har sitt eget sommarhus, och när jag går där och jobbar i trädgården pratar jag gärna med både skulpturerna och fåglar, berättade hon.

Kerstin Carlsson tackade Britt-Marie för en intressant föreläsning som var den sista för i år. Nu ser vi fram emot 2023 och dess intressanta aktiviteter som programkommittén har att erbjuda.


Kurt Bengtsson


 23/10-22 Föreläsning av Owe Jaktlund - Mina Favoritväxter 


Säfflebygdens trädgårdssällskap har haft besök i Silvénska villan av Owe Jaktlund som visade bilder och föreläste om sina favoritväxter.

Owe bor sedan drygt 17 år i halländska Slöinge och berättade att han var engagerad i Sällskapet Trädgårdsamatörerna i 20 år fram till 2017. Där var han även en av redaktörerna för föreningens tidskrift. Hans odlingsintresse har växlat genom åren, men med en tyngdpunkt på lök- och knölväxter samt förökning av dessa växter.

Han visade bildspel som började med vårblommor av alla de slag. Första bilden var en ovanlig salix, julrosor som han har 200- 300 stycken i sin trädgård. Han visade även en vitsippa som skiftade i rosa, många anemoner i skiftande färger, en mycket fin primula som var gul och svart vid namn Elisabeth Killelay. Vidare visade han bilder på rhododenron , krokusar, iris och kejsarkronor.

Han fortsatte att visa perenner som narcisser (påskiljor), fina pärlhyacinter samt azaleor. Många ovanliga och spännande växter visades från olika platser och resor han varit gjort då han köpt med sig växter hem och tagit fina foton.

Sedan blev det försommarblommor, som liljor, clematis, rosor och många anemoner. En fin som man fastnade för heter Wild Swan.

Föreläsaren hade en del vanliga och ovanliga växter med som besökarna kunde köpa. Köket bjöd på en nyttig och välsmakande höstsoppa samt kaffe och kaka.


Kurt Bengtsson

20/3-22 Föreläsning av Sif Eklund.

Beskärning av träd och buskar.


Sif började med att presentera sig och berättade att hon har sina rötter i Dalarna. Intresset för det botaniska fick hon från sina föräldrar så den vägen i yrkeslivet blev det.

Utbildningen fick hon i Skåne och Alnarp, för att efter utbildningen söka sig till Värmland och jobb i Karlskoga som parkingenjör. Efter ytteligare utbildning fick hon anställning som Stadsträdgårdsmästare där hon stannade kvar till pensionen.


Varför ska vi då beskära träd och buskar? Jo det är förstås för att forma till dom, men växter håller sig också friskare samt får jämnare skörd och större frukt. Hon visade olika varianter av formklippta häckar och buskar som ska föryngras för att undvika t.ex snöskador.

Beskärning av träd visades och hur man ska utföra rätt snitt av grenar. Några medlemmar hade skickat in bilder och frågor om sina buskar och träd och fick svar på dessa.Beskärning av stenfrukter, plommon/ körsbär ska helst utföras under JAS-perioden som betyder juli-augudti-september.

En nyplanterad häck ska inte toppas förrän häcken kommit upp i den höjd som man önskar. Idegran är bra att forma och tuktas.

Hon pratade en del om skador som växter t.ex trimmerskador som uppkommer om man är oförsiktig och kör för nära trädet så barken skadas. Det bästa är att spara lite gräs runt trädstammen. 

Sif fortsatte med att visa en del bilder på träd och buskar, däribland en 1000-årig ek som finns i England.

Hon berättade också om en episod som hände i Karlskoga med en ståtlig skogsalm som kallades för påskträdet.Parkpersonalen fick idén att det skulle sättas påskfjädrar i trädet, vilket godkändes och 12 000 kalkonfjädrar sattes på grenarna . Det blev ett fint pyntat träd, se bild i galleriet. De sökte för att få med det i Guinness rekordbok med det blev inte godkänt.Tyvärr finns inte trädet längre, några vandaler sprängde sönder trädstammen och trädet kunde inte räddas.

En mycket bra och intressant föreläsning av Sif Eklund som avtackades med en present.

Vi fick förstås också kaffe och goda smörgåsar som kökskommittéen hade gjort  iordning och lotteri där Gun och Annette fixat många fina vinster som fick nya ägare.

Nu hoppas vi att kunna genomföra de trädgårdsbesök och föreläsningar som är planerade för 2022. 
27/2-22 Föreläsning av Elise och Göran Mauritzon.

om

rosor och sticklingsförökning.


Elise berättade att de har bott på Orust i 40 år, och har en stor tomt på 3000m2.

I börja odlade de mest nyttoväxter men efter hand blev det allt mer prydnadsväxter och fram för allt rosor. De har ca 275 olika sortrer rosor idag berättade Elise och hon berättade ochså lite om var de fått tag på dem. Många har de köpt utomlands när de varit på resor. Elise visade ett bildspel på några av de fina rosor som dom hade i trädgården. Några namn på rosorna var Lawinia som var en klätterros, en buskros som hette Dortmund, och en rabattros med namnet Almadleami. En av Elises favoritros var Albertine.


Därefter tog vi en paus med kaffe och smörgås som damerna i köket hadde fixat. Efter pausen var det Görans tur att berätta om hur man tar sticklingar på rosor och förökar dem.Han visade ett bildspel på hur man går tillväga med att ta sticklingar och när man ska göra det. När de fått rötter sätter man dem i såjord och driver dem sakta i ett svalt utrymme sedan kan man plantera ut dem efter ett par år. Om man Googlar på Göran Mauritzon kan man se mer hur man ska gå till väga. Efter föreläsningen avtackades de med blommor av programkommittén.


Nu var det dax för lottdragning ock många fina vinster fick nya ägare.

Vi tackar för en väl genomförd dag och alla som medverkade och  ser framemot  nästa föreläsning.               9/11-21  Föreläsning av Ann-Britt Höglund


Ann-Britt kallade föreläsningen för Favoriter i min trädgård.

Hon berättade att hon kom från Ulvsby utanfö Karlstad där hon har en trädgård på ca: 5000 m2 som bland annat  innehåller en Skogsträdgård

där blommor och växter frodades bland stora tallar, granar och bergknallar.Hon har många växter och blommor som härstammar från Japan och Asien. Dessa växter har Ann-Britt köpt från olika handelsträdgårdar både i Sverige och utomlands. På bildspelet som hon visade fick vi se den ena vackra och färgsprakande växten efter den andra som hon tydligt skrivit namn på både på latin och svenska.

Detta kan ni se i galleriet under Föreläsning 9/11-21.

Ann-Britt  har en förkärlek till rododendron som vi fick se flera exempel av

på bildspelet, hon berättade ingående var de kom ifrån och var de var köpta. En damm fanns även i trädgården med mycket olika växter i och

omkring.

Det är många som besöker hennes trädgård och får se växterna och blommorna i verkligheten. Vårat trädgårdssällskap var där för ett antal år sedan, men det har hänt mycket sedan dess så hon rekomenderade ett nytt besök. Ann-Britt  tackades för den fina och intressanta föreläsningen och en gåva överlämnades från föreningen.

Efter kaffe med smörgåsar som kökskommitèn hade ordnat var det dax för lotteridragning. Det var många fina vinster som vanligt och de flesta hade något med sig hem. Lotteriansvarig tackades för ett bra arbete med lotteriet och mötet avslutades med lite information om vad som är på gång fram över. Ett stort tack till alla som var med och gjorde kvällen till en trevlig och intressant sammankomst.3/10-21 Föreläsning på Silvenska Villan

"Odla ätbart och vackert"med Ingela Jagne från Lilla Edet


Ingela berättade först lite om Jämland där hon växt upp och där vi förstod att hon hade sitt  hjärta, samt hur hon fick sitt odlingsintresse från sin farmor. Efter fem års studier på bl.a Alnarp var hon utbildad hortonom. Hon är också skribent, föreläsare, rådgivare, inspiratör och en känd radioröst i "Odla i P1" där hon ger råd och tips till lyssnare.

Hon tog upp jord och dess egenskaper, gödsel och dess verkan. Den jord vi köper innehåller ofta mycket torv och det förkommer att det är liknande jord i påsar med olika namn.  

Kompost ("skafferiet") och naturgödsel är den abslout bästa gödsel tycker hon och är något som vi alla borde använda mer.

Det enklaste sättet att anlägga en jordbädd är att lägga kartong-papper på marken där man vill ha bädden och sedan lägga jord och gödset ovanpå, efter ett par månader har bl.a maskar satt igång processen och man får en bra odlingsbädd.

Hon tycker heller inte att jordfräsar hör hemma inom odling då den slår sönder ev ogräs så att det blir mer ogräs istället.

Ogräsmedel som är gifrtiga är naturligtvis helt uteslutna, de som är kravmärkta är oftast inte heller godkända för ekologisk odling.

Hon tog också upp problemet med sniglar. Bästa sättet att få bukt med dessa kan vara att försöka förstöra äggen som de lägger under löv, stenar och annat under hösten.

Nu på hösten är bästa tiden att plocka frön från blommorna och sticklingar, samt sätta blomsterlökar för nästa år. Ett tips för att hålla rätt på vad man sått i krukorna eller dylikt, är att skriva nummer på krukan och anteckna i ett anteckningnsblock.

Ingela har bott och verkat på flera olika ställen i Sverige och bor nu i Lilla Edet. Hon är en mycket intressant föreläsare som har både humor och mycket kunskap.

Fler bilder Klicka här