50-år jubileum och årsmöten

7/3-24 - Årsmöte på Silvénska 


Säfflebygdens Trädgårdssällskap har haft årsmöte på Silvenska Villan.


Ordförande Else-Marie Axelsson hälsade välkommen och öppnade årsmötet.

Vi började mötet med parentation över de som inte längre är med oss. Därefter sedvanliga årsmötesförhandlingar.


För mötet valdes Else-Marie Axelsson som ordförande och Eva Lindblad som sekreterare.

Eva läste upp verksamhetsberättelsen och gjorde en summering av aktiviteter som varit under året.

Aktiviteterna har varit många, föreläsningar, växtförsäljning, trädgårdsbesök, en trädgårdsresa, odlingstävling, tillverkning av julbockar och avslutade året med julpyssel.

Kassören redogjorde för balans-resultaträkning, revisorerna läste upp revisionsberättelsen och styrelsen beviljades därefter ansvarsfrihet.

Medlemsantalet var vid årsskiftet 332 st.


Styrelsen för 2024 fick följande sammansättning:

Else-Marie Axelsson ordförande, Kerstin Vestman kassör.

Ledamöter, Barbro Lennartsson vice ordförande, Eva Lindblad sekreterare, Gun Andersson, Anette Persson, Birgitta Pettersson.

Suppleanter,Kurt Bengtsson och Anna Käll.


Det blev två nyval, Gunilla Rydstern till programkommittén och Siv Norling som webbansvarig.

Ordförande Else-Marie Axelsson tackade för visad uppmärksamhet och avslutade mötet.

Efteråt bjöds det på kaffe och räksmörgås som grabbarna i serveringskommittén ordnat till.


Styrelsemedlemmen Anna Käll berättade och visade sedan ett bildspel hur hon som Stockholmska kom hit till Värmland och Värmlandsnäs för drygt 20 år sedan.

Där hon och maken då köpte sitt lantbruk som de drivit med kor och får fram till 2020, då de sålde sin gård för att flytta till en villa i Ölseruds socken.

Bildspelet var intressant där hon berättade om sitt tänk angående växter och djur där på gården.

I slutet av bildspelet pratades det om invasiva arter, växter som man bör se upp med och ta bort

exempelvis blomsterlupin, jättebalsamin, jätteloka och vresros.

PS För att inte nämna mördarsnigeln i djurlivet.


Kvällen avslutades med dragning av lotteriet.

Nu ser vi trädgårdsvänner fram emot ett nytt spännande år med intressant föreläsningar, växt-försäljning i maj, resa, flera trädgårdsbesök, odlingstävling, delaktighet på skördefesten och göra julbockar i nov.Kurt Bengtsson.

9/3-23 - Årsmöte på Silvénska 


Ordföranden Else-Marie Axelsson hälsade alla välkomna och öppnade mötet, ett 40 tal medlemmar

kom för att närvara. Mötet började med en parentation över de som inte längre är med oss.

 

För att leda mötet valdes Else-Marie som ordförande, till sekreterare Eva Lindblad, till justerare utsågs Helena Hansson och Owe Grundt.

Därefter läste Eva Lindblad upp verksamhetsberättelsen.

Aktiviteter har genomförts som planerat under 2022, ett antal intressanta föreläsningar och trädgårdsbesök har vi fått vara med på, för att på egen hand tillverka julbockar i slutet på november.                    

Kassören redogjorde för balans och resultaträkning, revisorerna läste upp revisionsberättelsen och styrelsen gavs därefter ansvarsfrihet.

 

Medlemsantalet 2022-12-31 var 332 st. Årsavgiften för 2024 beslutades att vara oförändrad, 225 kr.

 

Styrelsen sammanställning blev följande:

Ordförande Else-Marie Axelsson, kassör Kerstin Vestmalm,

Ord. ledamöter Barbro Lennartsson (vice ordf.), Eva Lindblad (sekreterare), Gun  Andersson, Anette Persson, Birgitta Pettersson. Suppleanter, Kurt Bengtsson, Anna Käll (vice sekreterare).

 

Nyval av tre personer Anna Käll suppleant, Gunilla Martinsson och Anette Thorell som ska ingå i programkommittén. Tre personer lämnade sina uppdrag och avtackades med blommor.

 

Ordförande avslutade årsmötesförhandlingarna och tackade för ett bra möte. Så var det dags för fika där det bjöds på räksmörgås, kaffe och kaka.

 

Därefter så visade medlemmen Merete Nielsen ett fint bildspel från sin trädgård på Värmlandsnäs.

Rosor är blommorna hon gillar mest och hon har ca 160 i sin trädgård. För att nämna några av hennes rosor, Home Garden var rosen som planterades först, en Cuba Aprikos, La Ville Cotta, Skeda ros som gick i lila nyans. Romance, Hansa ros som har en ljuvlig doft enligt Merete, dessa blommor ger henne både glädje och energi.

Men hon visade även andra fina planteringar, som rododendron, vallmo, narcisser i olika färger 

samt tulpanplanteringar.

 

Efter att dessa bilder visats blev det dragning på lotteriet med Gun och Anettes fina vinstbord.

 

Ordföranden Else-Marie tackade alla som kommit och riktade också ett tack till serverings-personalen som ordnade med den goda räksmörgåsen.


Kurt Bengtsson

10/3-22 Årsmöte på Silvenska


Ordförande Owe Grundt hälsade alla välkomna och öppnande mötet, för att sedan ha en parentation över de som inte längre är med oss, i samband med detta tändes ett ljus.

Styrelsens verksamhetsberättelse lästes upp av Eva Lindblad. Många aktiviteter har blivit inställda och verksamhetsåret 2021 blev inte som planerat, men några trädgårdsbesök gjorde vi frampå sommaren och lite senare på hösten hade vi även några föreläsningar. Året avslutades i nov. då vi hade julpyssel på Pomonadalen.

Den 31/12 2021 hade föreningen 300 medlemmar.

Valen utfördes enligt gängse regler och hur dessa blev kan ni se under fliken Styrelse på den gröna listen längst upp på sidan.

Ordföranden avlutade årsmötesförhandlingarna och kvällen fortsatte med kaffe och smörgåstårta. Därefter visade fotografen Åke Gullberg ett vackert bildspel på blommor som fick oss att längta till vår och sommar. Se bilder från detta i galleriet, (gröna listen högst upp).

Avgående ordföranden Owe Grundt och Ulla Grundt (kökskommittén) avtackades med blommor av nya ordföranden Else-Marie Axelsson som därefter framförde ett stort tack till styresen, programkommittén, serveringskommittén, lotteriansvariga och alla som ställer upp vid olika evenemang samt alla medlemmar för det gågna året.

Som avslutning blev det dragning på lotteriet och som vanligt hade Gun och Annette fixat ett stort vinstbord med många fina vinster.
21/8-21 Säffle Trädgårdssälskap firade 50-år


En underbar morgon mötte oss på lördagen när vi träffade vid Silvenska villan,vi var ett stort antal från föreningen som skulle ställa i ordning allt för den storfa festen.

Borden skulle ut och dukas, lottteriståndet skulle fixas, plats till försäljare skulle ordnas.

Inne hängde Åke Gullberg upp tavlor med bilder som han tagit på blommor insekter mm.

I köket gordes det bakelser av rulltårtor som hade bakats dagen innan.De var Marika och Laila  som fixade detta med bravur.I andra delar av köket förbereddes maten som skulle bjudas på. Det var rökt skinka med potatissallad och grönsallad som några av medlemmarna hade gjort.Jag kan stryka under på att detta smakade jätte gott.


Kl 12.00 tog alla en paus och vi blev bjudna på välförtjäntna smörgåsar  och det var mycket gott efter allt jobb vi gjort.


Nu var det dax att hissa flaggan dagen till ära! Försäljarna började komma och även en del gäster. I porten satt Lisbet Ohlsson och  Kjell Nordal och prickade av medlemmar och effter det fick varje gäst ett glas cider till att skåla med vid välkomstalet. 


Kl. 13.00 Hälsade Ordförande Ove Grundt alla välkomna och berättade om dagen vad som skulle hända. Han avslutade med en gemensamhets skål.


Därefter välkomnades Ola Johansson från Säffle kommun upp på scen.

Han berömde föreningen och sa att vi  tillför Säffle kommun till att bli en aktraktiv stad, genom att jobba för att ha vackra och välskötta trädgårdar.Han överlämmnade en gåva från kommunen,ett presentkort på Pomonadalen på 500:- 


Nu fick alla ställa sig upp för att avnjuta och sjunga med i Värmlandsvisan!


Sedan var det  Else-Marie Axelssons tur att ge en historik från föreningens början till dags dato. Ett sammandrag av talet finns att läsa under rubiken HISTORIK

på vår hemsida. Det var ett bra tal med mycket information om hur föreningen kom till.


Nu var det dax för underhållning! Den stog "Full Fläckt med Tommy och Anki" för.

De spelade och sjöng kända och fina sånger. Under tiden fick man tillfälle att vandra runt bland försäljarna och se på deras alster, och köpa av dem. Uppe vid flggstången stod lotteriståndet med ett välfyllt prisbord och många ville lägga beslag på en vinst.

Vi får rikta ett stort tack till alla som skänkt vinster och alla som köpte lotter.

Pomonadalens Handelsträdgår gratulerade på dagen med en jättefin blomsterkorg!


Kl. 14.30 Nu var det dax för vår gäst Bosse Rappne från Ulriksdals slottsträdgård att hålla föredrag.Han var mycke intressant att lyssna på. Han talade om vattning,

gödning, plantering, kompostering, skadeinsekter och mycket mer (ska försöka att få in en del av talet på hemsidan så man kan lyssna på valda delar av det).

Han talade i ungefär en timme där han ochså svarader på frågor som kom upp under tiden.

NU var det dax för mat! Personalen bar ut maten till alla gäster, och påbacknig gick att få för den som ville! Det smaka mycket bra, alla blev mätta och nöjda.


Nu var det dax för finalen. Bakelsen!  Även den bars ut av personalen. Det var en rulltårta med grädde ock frukt och en svensk flagga på.


Kl 17.00 Ordföranden Ove Grundt avslutade med att tacka alla för en fantastisk dag,ett särskilt stort tack till alla som  jobbat med att dagen blev så bra. Vad mer kan man önska. I galleriet fins som vanligt en hel serie med bilder att beskåda från dagen