Ett 40tal medlemmar kom denna fina höstdag för en guidning på pastoratets största Kyrkogård, Kyrkogården som inrymmer gravskick i både skog och parkmiljö, och som har hela 26 kvarter. Vi samlades vid kyrkogårds-förvaltningen där fyra av personalen tog emot.
Ordförande Elsie kom med den bärbara mikrofonen som används numera vid trädgårdsbesök. Innan vi börjat vandringen föll intresse för den fina rabatt som anlagts av personalen, där finns växter som blommar vid olika tider, exempelvis solhatt, dagliljor, rudbeckia, stäppsalvia, höstflox samt en kulturväxt vid namn Ingeborg från Nybro.
Personalen nämnde lite hur de jobbar arbetsmässigt. Hur en arbetsvecka kan vara och berättade angående blommor som redan nu ska räknas och beställas för nästa säsong. Det rör sig om stora mängder som ska planteras, 2500 st till By och till skötselgravar 500 st. För hela pastoratet är det ca som ska fördelas på de olika kyrkogårdarna. Stor arbetsuppgift är det beträffande häckklippning. På By finns 7 km häck och flera av de klipps tre gånger på säsongen.
Första stopp blev på kvarter 9, där möts man av en fin inramad lindhäck, de nämner att det där byts ut både växter och jord under åren, och att det på vissa områden använder bevattning som är nergrävd och kallas pop up.
Vandringen gick vidare upp mot Kyrkan, för att där mötas av en nyrenoverad stenmur med nyanlagd plantering, där fanns höstanemon, stäppsalvia, blodnäva, japansk starr samt rosor.
Vi gick sedan över den äldsta delen, uppe vid Kyrkan, för att komma ner till kompostanläggningen. Personalen berättade hur det där samlas in av kyrkogårdens gröna såsom grästorv, häckklipp, blommor, löv, begravnings-blommor. Detta kan bli 60 ton jord varav 30 rabattjord. De vänder jorden flera gånger för att köra in en stor jordkvarn.
Därefter gick vi över till skogsområdet på en liten stig där det finns en askgravplats. Där kan man få sin gravplats vid ett träd bland lingon och blåbärsris. Efter att vandrat igenom det området gick det ner till stora Skogskyrkogårds området som idag är ca 30 år sedan den invigdes. Där besökte vi Askgravlunden som anlades för ca 5 år sedan. Där finns ett monument med porlande vatten som man kan få sätta namnbricka på den bortgångne, och där finns hållare för blomvaser. Där i anslutning fanns fina silverpäron planterade med marktäckande växter under. Vi återvände till minneslunden som finns sedan mitten på åttiotalet, inramad av ståtlig thuja.
Kerstin Carlsson från programkommittén överlämnade en blomma som tack för besöket, och guidning till Lillian Johansson, Camilla Wolfbrant, Tommy Thorstensson och Christian Möller.
Kurt Bengtsson.
14/9-24: TRÄDGÅRDSBESÖK MED DAHLIAPRAKT
HOS LARS-ANDERS HERMANSSON SAMT BESÖK HOS CARLSSONS HANDELSTRÄDGÅRD I DALS ED
Min trädgård, i den bemärkelsen, är inte mycket att visa. För den innehåller inga vattenfall, inga broar eller tam alligator. Säsongen 2023 planterade jag däremot 540 dahliaknölar, och i underkant av 500 olika sorter. Hur det ser ut kommande säsong vet endast vår herre. Om man ser bakåt, så har jag hittills aldrig minskat på antalet dahlior.
Efter detta åkte vi till Carlssons Handelsträdgård, en stor familjeägd
butik där tredje generationens trädgårdsmästare Magnus nu styr. Här
erbjöds stort utbud av träd, buskar och perenner.
7-8/9: Skördefest på Värmlandsnäs
Trädgårdssällskapet deltog i år på skördefesten på Värmlandsnä. Vi
höll till vid Kulturladans station i Ölserud. Där informrade vi om vår verksamhet samt sålde en del av överflödet ur våra medlemmars trädgårdar. Förhoppningsvis är det flera som vill bidra med något.
31/8 Odlingstävling
Vi ses på Silvénska villan där inlämning av tävlingsbidragen sker mellan klockan 12.00 och 13.00, sen tar juryarbetet vid. Prisutdelning sker när juryarbetet är avslutat. Juryn kommer att bestå av tre oberoende domare. Fika finns att köpa och vid regn kommer vi att vara inomhus. Det kommer att finnas plats där den som vill kan visa upp andra saker från trädgården. Det kan vara något du är stolt över eller något som gått fel eller något du bara vill visa upp för alla andra. Här kan du också dela med dig av frön m.m. om du vill. På det viset får vi en fin utställning av vad som växt i området under sommaren. Fina priser i odlingstävlingen utlovas. Årets kategorier är:
-Den tyngsta pumpan,
-Den vackraste hembundna buketten från egen trädgård,
-Den tokigaste grönsaken,
-Den längsta squashen,
-Den häftigaste färgkombinationen på en dahliablomma.
22 /8-24: Trädgårdsbesök Anneli Johansson, Åmål
I sensommarskrud blommade dahliastråk, hortensior och snittblomsodlingarna i trädgården. Dess nuvarande uttryck har
formats av 7 års konstant arbete där ”no-dig” principer har format de perenna rabatterna och pallkrageodlingen i den stora inhägnade
köksträdgården. Bokashi används flitigt samt direktkompostering av växtmaterial på hösten. Grönsaksodlingen ger familjen viss
självförsörjning del av året. Narcisser i tusental står för vårens överflöd och
80-talet pioner för försommarens. Trädgårdens blommor leder tankarna till
mormorsrabatter men är även användbara i det stora intresset för hållbara
buketter i säsong.
10/8-24: Trädgårdsbesök Värmlandsnäs
Först besökte vi Izabella och Ingemar Pettersson i Torserud.
De två har under 20 år byggt upp sin trädgård och drev under många år en populär plantskola. Izabella har fortfarande klematis och lite andra växter till salu. Det här är en frodig och färgrik trädgård för nöje och trivsel.
Härifrån fortsatte vi några kilometer till Askerud
där Eva Lindblad och Thomas Wesley har en trädgård i
vardande. Under sju års tid har dom renoverat byggnader
och trädgård med små medel, mycket fantasi och glädje.
Här finns köksträdgård ch dammar, rabatter och ovanliga
träd. En uppstart på en skogsträdgård och kanske
en liten park. Utöver det har dom får, höns, bin och katter.
3/8-24: Trädgårdsbesök hos Mari-Anne Spets i Filipstad
Välkommen till en trädgård i förvandling!
Numera vild och vacker som har fått skapa sig själv på senare tid med till stor del odling av vilda sommarblommor, ettåriga örter samt perenner. En förändring från en färgstark trädgård, med olika rum som finns kvar men är sparsmakade. Trädgården har gett mig livsglädje, styrka, uthållighet och lust och kraft att skapa. Magin och all sorts skönhet med ett rikt djurliv, fåglar, växter och insekter som gör att den med mindre skötsel blivit busigare. Den bereder fortfarande på överraskningar eftersom jag glömt bort vad jag sått och planterat här och där!
.
25/6-24 Trädgårdsbesök hos Susanne och Tommy Olsson i Åmål
Vi var till Sandlyckan! En gammal bortglömd trädgård där gräs som växte fram till ytterdörren, förväxta träd, några enstaka rosor och pioner var det som fanns när vi flyttade in år 2014. Sedan dess har det anlagts sten och grusgångar. Vi har planterat träd och skapat rabatter med mycket perenner så har gräsmattan blir märkligt nog mindre och mindre för varje år. Sedan några år tillbaka finns dahlior och frösådder av blommande växter med i säsongsplaneringen. Vi strävar efter en skön trädgård där det surrar i rabatterna och fåglarna kvittrar, en plats där man får må bra.
1/6-24: Årets trädgårdsresa
I år åkte vi norrut och styr kosan till Stabergs bergsmansgård en dryg mil sydost om Falun.
Lotta Örtendahl tog emot och guidade oss runt i den återställda
barockträdgården från mitten av 1700-talet.
Den är numera ett kulturreservat och nordiskt genresurscenter har sitt klonarkiv här för att bevara och föröka gamla fruktträd.
Vi åkte mot Torsångs Handelsträdgård i Borlänge där det finns
goda möjligheter att köpa växter. Handelsträdgården är ett familjeföretag
som grundades 1919 och alla deras växter står i växthus. Det finns nio
stycken växthus på ca. 3000 kvm. med 250 olika perenner, ett stort sortiment
av utplanteringsväxter samt buskar och träd.
Ett lärorikt och intressant besök på bigården hos Anita och Lars-Henric idag den 25 maj.
De har många års erfarenhet av biodling. Vi fick låna skyddskläder för att på nära håll vara med och studera aktiviteten i kuporna och vi fick berättat för oss om vad vi ser där.
"Aldrig har honung varit så färsk och smakat så gott."
Säfflebygdens Trädgårdssällskap har varit på besök hos Maria Klässbo.
Vi var drygt 45 personer från Säfflebygdens trädgårdssällskap, som den 7 september var på trädgårdsvandring i Maria Klässbo´s vackra trädgård.
Hennes intresse för trädgården har funnits i många år men i takt med att hon förlorat fysisk funktion på grund av MS har hon fått göra förändringar.
År 2021 gjordes en stor förändring i samarbete med ”Idas design och trädgård” och ”Säffle Helhetslösning Bygg AB”. Då installerades odlingslådor i cortenplåt så det blir lättare för Maria att jobba med jord och växter.
”Vinterträdgården” som byggdes för några år sedan är ett underbart ställe där hon tillbringar många timmar året om. Där finns även en kamin som hon kan elda i och mysa när hösten kommer. Utanför rummet med glasdörrar har en vinkelvrå byggts med två nivåer av hyllplan, där finns många krukor med olika sorter och färger av pelargoner. I varje kruka sitter en trästicka med namnet på vad pelargonen heter och vart den kommer ifrån. Ett litet vinkeltak skyddar växterna från hällregn. En fantastisk prakt med blommor, en riktig oas.
Bevattningen hade Maria löst med två system, ett med kranvatten som leds ut i droppslangar och styrs med en dator och ett med vanligt vatten och regnvatten i vattentankar där Maria fyller på vattenkannor. Har man fantasi och uppfinnings-rikedom kan man lösa mycket i trädgården så det funkar. Efter rundvandringen fikade vi och överlämnade en gåva.
En mycket trevlig eftermiddag och stort tack till Maria för att vi fick besöka hennes vackra trädgård.
Med full buss började vår resa kl 6.30 från parkeringen vid Askås.
Det var en fin dag med mycket sol och alla var på gott humör trots den tidiga timman.
Första stoppet blev strax före Vänersborg där vi åt en medhavd frukost. Sedan fortsatte resan till Sara Brenne, Nyhagens trädgård i Marks kommun. Detta var en mycket fin lantlig trädgård med köksträdgård, fruktträd, perennrabatter och många intressanta buskar och träd. Det fanns två ängar som sköts på traditionellt vis, nyanlagd stor sandbädd med perenner, kaktusar och lökväxter samt en mindre damm. Där fanns även en woodland del och ett arboretum där träden är på tillväxt.
Nu var det dags för en god lunch på Valla Golfkrog i Kinna.
Efter lunchen åkte vi vidare till Annika och Bo Herdersson Örby, Furets lantskola. Annika var vår guide och berättade om sin trädgård. Trädgården, som idag är på ca 1500 kvm, började anläggas under tidigt 70-tal och är under ständig förändring. I trädgården fanns stenpartier, en damm där det blommar näckrosor, perenner, barrväxter och vackra träd samt ett växthus på 25 kvm. I augusti är de stora perennerna som finast. På en mindre del av ytan fanns perenner för inköp.
Nu började hemresan. Vid Gräfsnäs slottsruin stannade vi för att få ”bussfika”, kaffe och frallor, vi hade även dragning på vårt lotteri och det var många som hade turen att vinna.
Ca 20.30 var vi hemma igen efter en fantastisk resa där vi sett mycket vackert, pratat och skrattat. En genomtrevlig dag. Stort tack till Simon´s resor med chauffören Göran vid ratten och till Kjell C och Yakup som körde en specialanpassad bil. Med säker hand och trevliga bemötande gjorde de att vi alla fick en behaglig och trygg resa.
Säfflebygdens Trädgårdssällskap har varit på besök hos Christine Andersson och Lars Bengtsson.
Den här gången fick trädgårdsintresserade medlemmar komma till deras vackra trädgård och intresset var stort - det kom ett 50-tal personer.
Lars berättade lite hur de kommit att bli vid denna fastighet som innan gått i släkten. Paret har verkligen satt sin egen prägel på denna trädgård de senaste 7 åren - här har en mängd fina växter planterats.
Det har jobbats mycket med naturprodukter, som fint anlagda stenarbeten, en stenmur som omsluter en vacker fontän - de flesta av grusgångarna har kantlister.
Det är på baksidan av huset som man möts av alla de vackra planteringarna, en pergola med Jasmin samt en fin ros som slingrar sig upp. Här finns perennrabatter, silverpäronträd, rosor som växer upp på stam. Christine nämner en favorit som är en kryddbuske som hade stora röda blommor vid besöket.
Har skördat mandlar
Ett Mandelträd som de har skördat mandlar på tidigare år, en stor Fläderbuske och ett stort antal rosor finns också i trädgården - det finns ett 50 tal rosor nämner Christine.
Det som finns kvar sedan tidigare är ett stort äppelträd med vinterfrukt.
En liten avdelning med köksträdgård finns där i ett hörn, här är den mesta ytan på tomten är väl utnyttjad.
Fika i orangeriet
Angående bevattning av en del växter har det installerats en smart självbevattning på vissa områden som till exempel växthuset tomater.
När det strosat runt och besökarna var nöjda, blev vi bjudna på kaffe och fika i det ståtliga orangeriet som också är väl genomtänkt, där har ordnats en slags hiss för att fira ned de tunga blomkrukorna. För stora krukor med ståtliga växter fanns det gott om , här kan vi prata om gröna fingrar.
Kurt Bengtsson
Säfflebygdens trädgårdssällskap har varit på vandring till Bräcke ängar, ett naturreservat i Åmåls kommun som bildades 1974.
I ett strålande väder samlades ett 20-tal personer på besöksparkeringen vid Bräcke ängar där de träffade Claes Kannesten som var guide på vandringen. Bräcke ängar är en av Dalslands mest sevärda ängs- och hagmarker. Området består av öppna betesmarker och slåtterängar samt lövträdsdungar med hassel, ek, ask och alm. Dalformationen med sina lerskifferlager har skapat en fantastisk flora. Här finns allt från blåsippa tidig vår till orkidéer lite in på försommaren och allt emellan med liljekonvalj, gullviva och mycket mera. Från de högre belägna delarna har man en vidsträckt utsikt över Bräcketjärnet och Knarrbysjön.
Här finns också ett rikt fågelliv. Till de mer karaktäristiska arterna hör härmsångaren, hämplingen och rosenfinken. Också hackspettarna trivs här och den sällsynta vitryggen har häckat i reservatet, men idag finns det endast ett fåtal kvar.
Det finns även gott om fjärilar, bland annat bastardsvärmare som är indikator för en fin äng, gökblomster, slåttergubbe.
Eftersom det varit väldigt varmt och torrt så var mycket utblommat med det som fångade intresset var framför allt orkidéer. Det finns sju olika sorters orkidéer bland annat grönvit nattviol, tvåbladorkidée, jungfru Marie nycklar, Sankt Pers nycklar, brudsporre och den väldoftande nattviolen.
Efter cirka en kilometer var det dags för fika med en fantastisk utsikt. Därefter fortsatte de sin vandring för att se orkidé nummer sju som hette nästrot, och sedan åter mot parkeringen.
Säfflebygdens Trädgårdssällskap har varit på besök hos Anna-Karin Karlsson för att strosa runt i hennes handelsträdgård.
Ett 40-tal trädgårdsintresserade deltog i besöket vid Anna-Karins anläggning i Skogstorp Hammar strax utanför Värmlandsbro. Anna-Karin berättade om sitt intresse för den gröna sektorn. Efter att ha jobbat inom olika yrken bestämde hon sig för att satsa på eget och när pandemin kom läste Anna-Karin till florist på distans och nu är hon klar med sin utbildning. Förra året kunde hon starta sin egen firma och öppna handelsträdgården som heter Karins rost och rosor. Anna-Karin är en kreativ person och planerade tillsammans med sin händige make hur trädgården skulle byggas med olika avsatser.
Anna-Karin är också serviceinriktad så utöver att sälja blommor och växter ordnar hon även arrangemang till fester, bröllop, begravningar med mera. Hon levererar även plantor direkt till kunden och hjälper till med plantering.
Anna-Karin fick besökarna att känna sig välkomna och bjöd på snittar och dryck. Extra trevligt var det att få vara med på invigningen av den fina butikslokalen som nu är färdig att tas i bruk.
Kurt Bengtsson
Trädgårdsbesök mitt i stan
Säfflebygdens Trädgårdssällskap har varit på besök i en praktfull trädgård i Säffle.
Den här gången var det besök hos paret Susanne och Mikael Nilsson och deras tomt och innergård mitt i stan. Trädgården har de lyckats få till på ett så fint och smakfullt sätt under de 20 år som de ägt denna fastighet.
– I början var det bara en grönyta där barnen lekte, berättade Mikael.
I trädgården har det verkligen hänt mycket kring den gröna sektorn. En fin innergård har byggts upp. Besökarna möts av en ombonad ingång med prunkande hostor samt en uppstammad vinbärsbuske på flera meter, för att sedan mötas av ett stort glanskörsbärträd med sin mahognyfärgade bark.
Trädgården består av en mängd olika bladväxter, i en blandning av mörka och ljusa färger. Susanne berättade att hon gillar färger så det finns mycket i gula, orange och röda toner.
Lite mer annorlunda är ett stort korstörneträd som egentligen växer och trivs i zon 1. Här finns ett pelaräppleträd på cirka tre meter samt en ståtlig japansk lönn. Ett stort tulpanträd och många små rum finns i denna trädgård med gångar som kantas med olika slags växter, bland annat en ståtlig rönnsumak med sina kolvar. Där finns buxbom som har formklippts. På förrådsväggen klättrar vildvin och även en vinranka med druvor som är på väg att mogna, björnbären likaså.
Kurt Bengtsson
Onsdagen den 3 augusti bjöd på regn, regn och åter regn. Vi hade funderingar på om vi verkligen kunde genomföra den planerade trädgårdsvandringen till Paula Warg utanför Åmål. Beslutade dock att vi åker, det finns ju både regnkläder och paraplyer. Vi var ca 30 personer som åkte till Paula och hennes man Olle för trädgårdsvandring i deras fantastiskt fina trädgård.
Paula hälsade oss välkomna och berättade att de köpt stället som sommarställe men kända att här vill vi bo så 2017 beslöt de sig för att bygga ut den och att flytta ut permanent.
Tomten är på ca 5000 kvadratmeter och har ett vackert läge med Vänern på tre sidor av tomten. Den bestod mest av sten och snårskog när de kom dit men med varsamhet och kunnande har de skapat denna fantastiska trädgård där de också behållit det som fanns när de kom dit ex ljung och blåbärsris mm. Lyfter man blicken ser man glittrande vatten var man än befinner sig på tomten.
Där fanns många olika sorter av surjordsväxter, buskar, funkior, träd t.ex näverlönn, spetsrönn, trådrönn, tulpanträd, rododendron av låga sorter vilka tål blåst och är lätta att flytta om man vill, många olika vackra dahlior samt mycket annat. Se galleriet.
Det är en lisa för själen och örat att gå där och se på allt det vackra de åstadkommit.
Efter att vi tagit en fika i växthuset eller i några av de andra vackra sittplatserna fortsatte vi att njuta av deras trädgård en stund. Därefter tackade vi för en underbar eftermiddag/ kväll och åkte hemåt i då ett lätt regn.
Den 2 juli var vi 18 personer som åkte till Arvika för att vara med på två trädgårdsbesök. Det första var hos Eja Kalenius och det andra hos Linda Skoglund.
Besök hos Eija Kalenius, Arvika
Vi besöker Prisudden i Östra Sund, Arvika. en fantastisk trädgård med hundratals arter av rosor, men även persikoträd, dahlior, pelargoner, salvia, prästkragar, flox, funkia, vattenväxter samt grönsaker. En stunds
arbete i trädgården ger kraft i vardagen säger Eija som möter oss i trädgårdsportalen för en fin visningstur. Det var Eijas pappa Nils som startade
Kalenius Handelsträdgård i Östra Högvalta och även om Eijas karriär inte varit
inom trädgårdsvärlden så har trädgårdar och odling alltid varit en del av Eijas liv. Trädgården på Prisudden har hon och maken Åke byggt upp efter hand och rosor, speciellt historiska har kommit att bli hennes speciella skötebarn.
Besök hos Linda Skoglund, Arvika
En villaträdgård på nästan 900 kvadratmeter, där man kan se perenner,
buskar och ettåriga blommor. Ett och annat träd kan man också hitta.
Vi har ett växthus och många mysiga sittplatser. Stenar och skiffer använder vi
oss gärna av, och vi återanvänder hellre gamla saker än köper nytt.
Under vintern hinner vi tänka ut många nya idéer, så vår trädgård ser aldrig riktigt likadan ut från år till år.
Stort tack till er båda för fina och intressanta trädgårdsvandrringar.
Det var hemligt vilka som skulle visa sina trädgårdar när Säfflebygdens Trädgårdssällskap gjorde sitt senaste trädgårdsbesök.
Det första besöket var hos Lisbeth Wåhlund och sambon Lennart. De hälsade välkomna och visade oss runt i sin till ytan mindre trädgård. Där har de odlat och planterat i drygt 20 år och fått till en mycket smakfull och trevlig trädgård. Där finns många växter att se. Det första man kommer till är en klotformad tuja på stam, bredvid står en egentillverkad soffa av ekträ. Det finns också ett större stenparti, där det tidigare varit en fontän och nu finns där en vackert klotformad stenskulptur med porlande vatten.
Där finns många växter att beundra, exempelvis en vacker rhododendron, en orangefärgad azalea, klematis som klättrar i ett paradisäpple, en kameleontbuske som går upp i en trädstam, kaprifoler, liljor, hostor samt perenner av olika slag.
Ett staket har byggts på bakre delen av tomten. Strax utanför staketet finns där även några pallkragar med grönsaker som var på gång.
Bakom tomten finns en stor gräsmatta och en grillkåta som tillhör den förening som finns i kvarteret och Lisbeth berättade att där kan man till exempel spela boule eller grilla korv.
Formklippt avenbok
Nästa besök skedde hos Kristina och Lars Sillén som bor bara några kvarter bort och som har en lite större tomt och trädgård. Där möttes man också av en välkomnande och välklippt amerikansk hagtornshäck som omringar deras trädgård. Intresset för trädgården och dess skötsel har paret så fint byggt upp i cirka 30 år.
Där finns en avenbok som formklipps, inte som krona utan med grenarmar på olika höjd. I mitten av trädgården finns en stor fin gräsmatta som inbjuder till lek och spel. Det finns många perennväxter i olika färger och nyanser samt en köksträdgård.
Besökare som hade med kaffekorg fick sitta ner i fint inglasade uterum.
Kurt Bengtsson
Vi var ett 20-tal personer som lördagen den 2 juli åkte iväg till två trädgårdsbesök i Östra
Ämtervik. Vi kom lite försenade fram till Pelle och Gudrun eftersom vi hamnade mitt i en
cykeltävling och fick köra sakta sakta, men fram kom vi i alla fall.
Välkomna till Pelle och Gudrun Sundqvist och
det vi kallar Nysterdalens arboretum och monsterpark!
Nysterdalens arboretum är en trädglädje och stöllighet som började för drygt 10 år sedan
och som bara växer. Stigar ringlar fram bland magnolior, hallonris, färgek, björkar, ormgran, masurklibbal, papegojträd och ett par hundra andra träd. Här harvresboken och vridlinden
sina vänner blandklibbalar vars blad liknar ekens, ekar vars blad liknar viden. Helt enkelt en annorlundaträdsamling med annorlunda träd där fröet till nyfikenhet gror.
Det finns trädplantor till försäljning.
Hemsida: www.naturverk.com
Välkomna till Magnus och Margareta Modén i Vitteby.
Ni ska vara hjärtligt välkomna till en stor trädgård med många avdelningar och väldigt blandat innehåll. När ni kommer så är det fortfarande Rhododendron tid och buskar och träd står i full
prakt. Pionerna har just dragit i gång och de tidiga rosorna har börjat blomma. Men detta till
trots finns ett flertal av vårens skira första blommor alltjämt närvarande. Vår trädgård är 7800 kvadrat stor och ännu inte fullt utnyttjad Med flera dammar, ca 270-300 olika rosor, ca 120 Rhododendron, ett 40 tal olika prydnadsgräs. Ett rockery, och ett nyanlagt stumpery med en
massa ormbunkar med mycket mera.
Vi har trädgården som en sommaraktivitet då vi annars bor i Karlstad. Den ligger på
Östra sidan om Mellanfryken högst upp på bergskammen. Det är troligtvis den äldsta
boplatsen i byn så första boende bör väl ha hetat Vitte.
Tack för fantastiska vandringar i jättefina trädgårdar.
Säfflebygdens trädgåtdssällskaps trädgårdsresa gick i år till Cramers blommor i Hillared utanför Borås och ZIta & Josef´s Paradiso i Ambjörnarp.
Med nästan full buss började vår resa kl 6.30 då vi åkte från parkeringen vid Askås. Det var Simon´s resor med Simon själv bakom ratten som med trygg hand körde oss hit och dit i Västergötland. Solen sken och alla var på gott humör trots den tidiga timman. Första stoppet blev strax före Vänersborg där vi åt våran medhavda frukost. Vi fortatte sen mot Hillared utanför Borås till Cramers blommor där vi blev mottagna av en av ägarna som hälsade oss välkomna. Cramers blommor började med sticklingar 1959 och nu är de ett av Sveriges största gardencenter med massor av trädgårdsväxter, blommor, tillbehör och inredning. Vi fick också 10% på allt vi handlade. Och handlade det gjorde vi, allt från svartplommon, rhododendron, hostor, pelargonior, bevattnings- utrustning m.m.
Med ett välfyllt bagage i bussen åkte vi vidare till Limmareds värdshus där vi fick en mycket god lunch. Värdshusets ägarinna kom också och hälsade oss välkomna, mycket trevligt.
Där fanns också denna dag en växtmarknad som vi hann besöka och förstås köpa några växter.
Efter lunchen åkte vi vidare till Zita & Josef´s Paradiso som har en besöksträdgård i Ambjörnarp med många olika buskar och unika planteringsnetoder.
Vi blev lite fundersamma vart vi var på väg för vi körde in på en smal, smal väg rakt in i skogen, men i slutet av denna fanns då denna fantastiska trädgård. Här mottogs vi av jättetrevliga Zita och Josef som sen guidade oss runt i trädgården. De kom dit för 20 år sedan och då fanns inte ett spår av trädgård, men med mycket arbete så finns idag denna fantastisk trädgård. Han berättade att han"frågade" växten som skull planteras om den ville stå på ett visst ställe genom att använda en slagruta. Där den visade att det fanns mycket energi planterade han växten. En unik metod som vi såg hade lyckats. Vi tackade för allt vi fått se och deras gästfrihet och överlämnade några små lyktor som tack för oss.
Nu började hemresan. Vid Gräfsnäs slottsruin stannade vi för att få bussfiks, Kaffe/te och frallor. Vi hade även dragning på vårt lotteri där och det var många som hade turen att vinna.
Ca 20,30 var vi hemma igen efter en fantastisk dag där vi sett mycket, handlat, pratat och skrattat. En genomtrevlig dag.
Tack alla som var med och tack Simon för din trygga körning och trevligt bemötande.
Vi var 9 personer som lördagen den 7 maj åkte iväg till Greek´s handelsträdgård i Väse där vi blev varmt mottagna. De berättade för oss om företaget och vi fick guidning i hela handelsträdgården. Greek´s är ett familjeföretag som sedan 1947 odlar blommor och grönsaker, de har också köttdjur.
Det är tre generationer som jobbar på gården och produkterna säljs inom gårdsbutiken och i blombutiken i Filipstad, samt på olika marknader runt om i Värmland bl.a skördefsten på Värmlandsnäs.
Ett mycket trevligt och intressant dag där vi också förstås fick med oss en del inköpta växter hem. Säfflebygdens Trädgårdssällskap tackade för att vi fått komma dit och överlämnade en present.
Vi var drygt 20 personer som styrde kosan mot Svanskog och Svante Lennartssons kaktusodling, vilken är till antalet arter störst i Sverige.
Sitt intresse för kaktusar fick han tidigt i sin ungdom när han var bosatt i Umeå. Där fanns då en stadsträdgård i närheten som han och några kompisar gärna gick för att kolla på växter och det hände också att dom nallade några skott av kaktusarna, men det var inte alltid det gick bra. Trädgårdsmästaren där var vaksam och kollade oss, klappade på våra byxfickor och då var vi förstås avslöjade,
Svante har samlat på kaktusar sedan 1979 och nu har han de mest udda arter. Den största är en svärmorskudde som är ca 140 år gammal och den har han haft i sin ägo sedan 1980. Denna tåliga växt klarar sej utan vatten från oktober fram till mars och vid vårt besök hade den nyss börjat vattnas.
Han berättade även en episod om hur tålig en växt kan vara, det var en kaktus som blev så hög att den var tvungen att kapas av då den nått taket. Den sågades av en meter och resten blev liggande under en bänk i 12 år. När den hittades och togs fram var det fortfarnde liv i den, fantastisk!
Han säljer en del på Tradera och exporterar kaktusar i princip till hela världen, men det har blivit dyrare nu med både tillstånd och frakter säger Svante.
Vi köpte förstås några av dessa taggiga växter innan vi återvände hemåt.
Trädgårdssällskapet tackade för att vi fått komma dit och för en intressant guidning samt överlämnande några krukor med örter , dock utan taggar.
Torsdagen den 1/7 var vi på trädgårdsbesök i Grums hos Ann-Christin och Filip Falk (mor och son).
Skräddareåsen är ett hemman från 1880-talet som är beläget på en västsluttning och trädgården var fram till för fyra år sedan övergiven och till stora delar övervuxen med skog. Sedan dess har mycket hänt och nu fick vi se ett stort och vildvuxet woodland anlagt i en bäckravin med sydostasiatiskt tema och många ovanliga träd, buskar och perenner. Vi fick också se en grusträdgård med fyra stenpartier som hade olika teman bl.a ett kaktusparti med härliga suckulenter som alla växte i sand. På framsidan av huset finns en nyanlagd damm med näckrosor och några ovanliga fiskar. Även en köksträdgård finns på den stora tomten.
Det var ett trevligt besök som avslutades med fika ur egna kaffekorgar och en del köpte också växter som fanns till försäljning
Den 21 juni var vi på trädgårdsvandring hos Barbro Lennartson i Annelund.
Det såg ut att bli regn, men vädergudarna var med oss, så det blev en fantastisk kväll i en mycket vacker trädgård. I trädgården fanns växthus, mycket vackra blommor och växter som man kunde beskåda, samt en välordnad köksträdgår på baksidan av huset. Det fanns även flera trevligt ordnade sittplatsgrupper,där vi efter vandringen intog medhavd fika. Vi tackar för en trevlig kväll och ser fram emot nästa aktivitet.
8/6-21 Rosenborgs Säteri
Den 8 juni besökte vi Rosenborgs Säteri där vi blev mottagna av Stefan Lindskog som är gårdens ägare. Han berättade om gårdens historia och sitt intresse för gården samt dess trädgård. Sedan fick vi fritt gå runt och titta på de vackra blommorna.